LOGO

Welkom op de site van De Lichtmis

Iedereen is weg van De Lichtmis

100 jaar geleden

Het is nu ruim 100 jaar geleden dat dhr. J. Ennik kopjes koffie begon te verkopen in zijn kruidenierswinkeltje, dat gelegen was aan de Dedemsvaart. De meeste daarvan verkocht hij aan de scheepsjagers, die met behulp van paarden de schepen door de vaart trokken. Ook waren er stallen waar de paarden verzorgd konden worden.

Baron van Dedem

In diezelfde tijd dreef men vanuit Rouveen en Staphorst naar de Lichtmis. Daar konden ze op de tram naar de veemarkt in Zwolle. Op een dag gaf baron Van Dedem, de man achter de dedemsvaart, aan dat het tijd werd dat Ennik maar eens een borrel ging verkopen. Daarna duurde het niet lang meer voordat de kruidenierswinkel volledig werd getransformeerd naar een café. Na enkele jaren droeg Ennik zijn café over aan zijn dochter en haar man Piet Huisman. Ook runden zij samen het cafeetje en de kruideniers zaak.

Aanleg A-28

Henk Huisman, de zoon van Piet, nam het bedrijf na jaren over van zijn ouders samen met dina, zijn vrouw, door de drukte van de toenmalige rijksstraatweg werd de autoweg A-28 aangelegd, deze maatregel zorgde ervoor dat de voorkant van het bedrijf ineens de achterkant werd en er een snelweg kwam die door velen wel de poort van het noorden word genoemd.

De Lichtmis

In 1975 namen Bertus en Hennie Huisman de Lichtmis over van Henk en Dina, na enkele jaren heel hard werken met weinig middelen kwam er in 1980 een grote verbouwing, en werd “Cafe Huisman” omgedoopt in Wegrestaurant de Lichtmis, een pleisterplaats voor al het verkeer maar werd er nadrukkelijk gelet op de wensen van het vrachtverkeer, wat heden ten dage nog steeds terug te vinden is in de enorme verlichte parkeerplaats, gratis douches en een Q8 tankstation.

Herrie in de keuken

In oktober 2010 kwam er hulp uit de hoek van Herman den Blijkers’ Herrie in de Keuken. Ons restaurant werd hierbij volledig verbouwd en ook de menukaart werd grondig aangepakt. De website werd verbouwd en gemoderniseerd door Universal XS.