0529-427229 info@delichtmis.nl

DE LICHTMIS

Sinds 1895 een begrip

Een borreltje met baron van Dedem

De Lichtmis is al vijf generaties een plek waar mensen graag stoppen als ze onderweg zijn.
In 1895 begon meneer Ennik kopjes koffie te verkopen in zijn kruidenierswinkeltje bij de Lichtmis in Dedemsvaart. Op een dag gaf baron Van Dedem, de man achter de Dedemsvaart, aan dat het tijd werd dat Ennik een borrel ging verkopen. Niet lang daarna was de kruidenierswinkel volledig getransformeerd tot café. Enniks dochter en haar man Piet Huisman namen de zaak over, gevolgd door hun zoon Henk.

Weg van de Lichtmis

De omgeving veranderde. De Rijksstraatweg werd de A28. De vierde generatie ondernemers, Bertus en Hennie Huisman, doopte Café Huisman om in Wegrestaurant de Lichtmis. Vanaf toen werd er nadrukkelijk gelet op de wensen van het vrachtverkeer. Wat we in het gebouw terugzagen in de enorme verlichte parkeerplaats, gratis douches en WiFi.

Vijfde generatie

Peter Huisman is een echte horecaman. Geen wonder dat hij in 1997 bij zijn ouders in de zaak kwam werken. Hij is altijd op zoek naar nieuwe smaakbelevenissen en bijzondere combinaties voor op de kaart. Sinds 2017 runnen Peter en zijn partner Bianca De Lichtmis.

Aan de pannenkoek met Herman den Blijker

In 2010 was de Lichtmis onderdeel van het programma ‘Herrie in de Keuken’ van topkok Herman den Blijker. Het was in die tijd te rustig. De onvervalst Rotterdamse topondernemer begreep daar niets van. Leuke mensen, lekker eten en een goede prijs/kwaliteitverhouding. “Laat me er effe een nachtje over slapen en morgen vertel ik jullie wat in mijn ogen een oplossing zou kunnen zijn.”

En die oplossing kwam er; pannenkoeken! Gezellig, laagdrempelig en heel geschikt voor families. Sindsdien staan er wel 40 verschillende pannenkoeken op de kaart. We hebben in samenwerking met een lokale molenaar een eigen uniek meel samengesteld. Wij serveren gluten- en lactosevrije pannenkoeken voor gasten met een speciaal dieet.

Wat je als ondernemer nooit hoopt mee te maken

Op 12 augustus 2020 werd ons mooie restaurant getroffen door een allesverwoestende brand. Het hele pand werd in de as gelegd. Dankzij het fantastische optreden van personeel en hulpdiensten raakte er niemand gewond. Ons team heeft keihard gewerkt aan de opbouw van ons Pop-up restaurant en we draaiden daarom sinds het voorjaar van 2021 weer zo goed als volledig.

 

De toekomst

De plannen voor een prachtig nieuw restaurant met de focus op goed lokaal eten liggen klaar. In de tussentijd ontvangen we onze gasten graag in ons mooie paviljoen. Reserveer je vast een plekje?

 

De Lichtmis Hofleverancier

Op 13 december 2022 kregen we officieel de eretitel Hofleverancier uitgereikt uit handen van de Commissaris van de Koning van Overijssel Andries Heidema en Burgemeester van Zwolle Peter Snijders. Het was een heel mooie dag die we vierden in het bijzijn van heel veel familie, collega’s en vrienden. Het was een bijzondere mijlpaal in de toch al zo rijke geschiedenis van ons restaurant.

Al vijf generaties lang is De Lichtmis een plek waar mensen graag stoppen als ze onderweg zijn. Vijf generaties hard werken in allerlei hoedanigheden, dat is waar De Lichtmis voor staat. En dat je er heerlijk en eerlijk kunt eten is ook de koning niet ontgaan. Het predicaat: ‘’Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’’ is dan ook een eerbetoon aan alle generaties Huisman en een spreekwoordelijke kroon op het harde werken.

 

Neem contact op

Heeft u een vraag voor ons? Neem dan contact op via telefoonnummer 0529-427229 of mail ons via het contactformulier hiernaast. Reserveren kan het makkelijkst via de blauwe knop onderaan elke pagina.